EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

9. VII. 2011 AU REVOIR CHATEAUROUX , DOBRÝ DEŇ LIPTOV

Sedemnásteho júna odprevadil riaditeľ SOŠ polytechnickej vďaka programu  Leonardo da Vinci  - projektu „Professional Discovery of Europe“ svojich dvadsať  študentov do sveta za skúsenosťami  do malebného Francúzska . V očiach študentov, rodičov ale aj sprevádzajúcich pedagógov  boli obavy ale hlavne veľké  očakávanie.

Mali sme pred sebou tri týždne, počas ktorých sme spoznali veľa nového a otestovali  svoje  odborné zručnosti a schopnosť  adaptovať sa v novom prostredí .Prvým  veľkým  zážitkom  bola cesta lietadlom. Mnohí si vydýchli, keď šťastne pristáli  na letisku  Charlesa  de Gaulla   v Paríži. A potom sa to všetko začalo – presun na hotel, ubytovanie a večerné rande so starou dámou  Eifelovkou. Na druhý deň sa nám Paríž predstavil v celej svojej kráse. Historický aj moderný, upršaný  aj zaliaty slnkom, nádherne biely z vrcholu Eiffelovej veže a farebný - multikultúrny  v  útrobách  metra.  Zvládnuť na prvýkrát prehliadku Paríža za jeden deň nie je jednoduché, ale viac času sme žiaľ nemali, tak sme sa vydali osvedčenou turistickou trasou – George Pompidou – Notre Dame – Louvre – Champs  Elysée – Víťazný oblúk – Eiffelovka – a na zopakovanie  okružná plavba loďou po Seine.  Posledný pohľad na už zasa rozsvietenú a blikajúcu Eifelovku  a  už dosť unavených a trochu aj uzimených  nás pohltilo metro, lebo na druhý deň sa odchádzalo do cieľa – priateľskej školy v Chateauroux v strede Francúzska .  Po príchode sme sa ako s prvou rozlúčili s Denisou, ktorú si so  slovníkom v ruke  vyzdvihla jej  zamestnávateľka p. Leclair  do pomerne vzdialenej vinohradníckej oblasti. Je to známa rodina, ktorá sa už niekoľko generácií venuje vinohradníctvu o čom nás presvedčilo aj množstvo víťazných pohárov, ktoré zdobili ich pivnicu. Denisa pomáhala na vinici, ale aj pri balení už hotového vínka.  Postupne prišli farmári aj pre ostatných – Gabika s Luckou  odišli na prasaciu farmu Buxiéres D´Aillac, kde mali možnosť vidieť  spracovanie  bravčového mäsa od  prvopočiatku po finálne výrobky – starali sa o malé prasiatka, ale krájali aj komponenty do tlačenky...keď sme sa cez  víkend stretli najväčšiu radosť im urobilo pečené kura a cereálne guličky s mliekom.  Lukáš, Mišo a Dominik  pomáhali na farmách, ktoré boli  špecializované na pestovanie obilia.  Sú to zruční  traktoristi a aj s kombajnom už prišli do kontaktu, preto nemali problém zvládnuť novšiu, ale aj staršiu techniku, ktorá ich trochu prekvapila, lebo sa museli “doučiť “ ovládať aj staršie, menej  automatizované   stroje .  Na spoločných víkendových  stretnutiach si potom vymieňali odborné skúsenosti a porovnávali stroje, na ktorých pracujú. Najviac bol asi prekvapený Dominik, ktorý  mal už skúsenosti z otcovej firmy Gofex  a tak ho prekvapilo, že to, čo si tu u nás vedia urobiť sami, si Francúzi dávajú  opravovať inej  firme. Najväčším zážitkom bolo preňho, keď sa   so svojim farmárom  zúčastnil aj na stretnutí miestnych  farmárov, kde získal ďalšie informácie o spôsobe vedenia firmy, ale aj on  informoval ako to chodí  u nás.

Janko, Patrik a Zdenko pracovali v opravárenských dielňach, kde mali príležitosť  nazrieť do útrob najnovšej poľnohospodárskej technike – traktorom John Deear,  Case, Manitou... 

Mirko zasa prevíjal motory, štartéry a dynamá. Napriek tomu, že to bola dosť monotónna práca, kolektív, v ktorom pracoval bol výborný a Mirka si veľmi obľúbili. Lukáš pracoval na školskej farme, kde bol veľmi spokojný. Pomáhal pri zvieratách, ale mal hlavne príležitosť pracovať na moderných traktoroch.
air max 90 pas cher longchamp soldes louboutin femme pas cher air max tn pas cher sac louis vuitton pas cher air max 1 pas cher

Najviac  zážitkov z farmy mali Jakub  a Braňo, ktorí  pracovali na  niekoľko generácií  starej  kozej farme vzdialenej až 70 km od Chateauroux.  Ich úlohou bolo nielen pomáhať pri kŕmení a ošetrovaní zvierat, ale zapájali sa aj do prác súvisiacich s prípravou krmiva. Jazda s plnou vlečkou po nie práve najrovnejšom teréne  dala Jakubovi  poriadne zabrať.  

Martin a Dušan boli na farmách, ktoré neboli výrazne špecializované a tak mali príležitosť postarať sa o dobytok, kozy , malé prasiatka, ale aj zajazdiť si na traktore pri zvážaní slamy. Dušana očaril starý traktor, ktorý nám s veľkou radosťou predviedol. Martin nás hrdo zaviedol  k čerstvo  vyliahnutým prasiatkam a s jedným si aj zapózoval pred fotoaparátom.   

Študenti však nepracovali len na poľnohospodárskych farmách. Erik mal príležitosť vyskúšať ,čo všetko treba robiť v malom hoteli.  Upratovanie izieb a pomoc v kuchyni  zvládal hravo.

Milan si to zasa vyskúšal v dvoch malých pekárničkách. Bola to preňho zaujímavá skúsenosť, lebo mal možnosť porovnať dvoch pekárov  musel skonštatovať, že aj  keď dvaja robia to isté, nie je to vždy rovnaké a bol dosť kritický ku svojmu prvému pekárovi po tom, čo spoznal prácu druhého.      

Andrej s Michalom a Matejom pracovali s elektrikármi . P. Košťál, ich majster   OV,  s nimi konzultoval  pracovné činnosti, ktoré vykonávali a bol spokojný , že ich  na odbornom výcviku dobre pripravil. Andrej si zaspomínal takto: „Nakoľko som študent odboru mechanik - elektrotechnik  bol som zaradený do pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberala montážou elektrických brán, satelitov, zabezpečovacích zariadení, kamerových systémov a rozvodmi v domoch. Firma Gaillot pôsobí na francúzskom trhu už niekoľko rokov. Počas troch týždňov sme sa zaoberali hlavne montážou, servisom a predajom elektrických brán a digitálnych prijímačov. Výhodou bolo, že som držiteľom vodičského preukazu , takže mi majiteľ firmy natoľko dôveroval, že mi zveril aj svoje firemné auto do rúk. Veľmi mi pomohli základný kurz francúzštiny a znalosti anglického jazyka pri každodennej komunikácií. Vďaka tejto firme som spoznal veľkú časť francúzskej krajiny a jej kultúry.

Niektoré dni som bol vzdialený od mesta Chateauroux, kde som bol ubytovaný, aj 200 km. Majiteľ firmy monsieur Francis a jeho spoločník monsieur Pierre boli veľmi príjemní, milí a trpezliví ľudia. Zoznámili ma aj so svojimi rodinami a ukázali mi aj svoje rodinné usadlosti. Mal som možnosť spoznať aj francúzsku kuchyňu, nakoľko sme sa stravovali s majiteľom firmy v rôznych reštauráciách. Pre zaujímavosť, denné menu stojí 22 eur. Veľmi som bol prekvapený dobrosrdečnosťou a láskavosťou Francúzov. Napríklad, keď som vošiel, aj sám do reštaurácie, mal som pocit, že ma všetci poznajú. Každý chlap pri príchode do podniku automaticky podával každému ruku, naopak ženy zase všetkých vybozkávali. V niektorých okresoch bolo zvykom pobozkať dvakrát, inde zasa tri alebo štyrikrát.

V meste Chateaurox, kde som bol ubytovaný  bolo pekne, čisto, ticho a príjemne. Naopak Paríž bol rušný a strašne zanedbaný a špinavý. Čo sa týka cestnej premávky bol som veľmi prekvapený. Francúzski vodiči môžu ísť príkladom svojou bezpečnou, opatrnou  a tolerantnou jazdou. Asi preto cestné policajné hliadky nebolo vidieť.

Mal som tiež možnosť zoznámiť sa aj s francúzskymi študentmi, kde jazyková bariéra nehrala nejakú úlohu.“

                 

 Tri týždne stáže však neboli naplnené iba prácou, ale aj aj športom  a výletmi. Prvý víkend bol veľmi zaujímavý. V sobotu sme sa presunuli  do Poitier , kde sme si vychutnali všetky atrakcie Futuroscopu. Večerná laserová šou bola peknou bodkou za zaujímavým dňom. V nedeľu sme  navštívili  akvárium v La Rochelle  a pozreli si   rekonštrukciu  historickej lode  Hermione. Potom sme spoločne loďou oboplávali okolo pevnosti Boyard a vykúpali sme sa v mori. Unavení sme sa vrátili na internát a na farmy. Druhý víkend sme si pozreli  krásy mesta Chateauroux, vôňe a chute miestnych špecialít a tiež   čerstvo zrekonštruovaný zámok  Palluau  s indiánskou rezerváciou. Využili sme atrakcie miestnej plavárne, na  školskom ihrisku sme si zahrali nohejbal a tenis a zase sme sa rozišli do fariem. 

Vo štvrtok 8. júla náš pobyt na farmách končil a my sme sa postupne vracali z fariem . Väčšina z nás tak mala jedinečnú príležitosť zažiť atmosféru Tour de France, ktorá  v ten deň končila etapu v  Chateauroux.  Večer sme sa ešte stretli na rozlúčkovej párty so svojimi farmármi a v sobotu ráno sme sa na stanici rozlúčili s Catherine a Elizabeth, ktoré  mali nad nami tútorstvo počas celého pobytu. Cesta lietadlom bola pokojná a ani sme sa nenazdali a vítala nás  podvečerná Bratislava a vôňa domova.

Tri týždne sa minuli, ale zážitky, skúsenosti , vône a chute Francúzska, nekonečné lány obila, lemované slnečnicovými poľami , vôňa levandule  a srdečnosť jeho ľudí sa tak ľahko nestratia.

Na záver chceme poďakovať pani profesorke  Lovásovej, hlavnej garantke projektu za čas, trpezlivosť a odhodlanie, s ktorým sa do projektu pustila a dotiahla ho do úspešného konca . Pomáhala nám nielen  prekonať jazykové bariéry, ale bola nám druhou matkou a prežívala s každým z nás všetky naše problémy ale aj radosti.

 

ÚČASTNÍCI ODBORNEJ PRAXE

1/

Gabriela BELÁNIOVÁ 

III.A

2/

Zdenko BREZINA

II.AM

3/

Ján ČÁNI

I.AM

4/

Jakub DANAJ

II.A

5/

Matej DRUGDA

III.ME

6/

Michal DVORSKÝ

III.ME

7/

Lukáš DZÚR

I.ŠP

8/

Branislav GABRIELLI

II.A

9/

Miroslav HABOVČÍK

III.ME

10/

Andrej CHOVAN

III.ME

11/

Denisa JAMNICKÁ

III.A

12/

Dušan JURÍK

I.AM

13/

Lucia KMEŤOVÁ

III.ŽP

14/

Patrik KÚDORA

I.AM

15/

Michal MIKULA

II.A

16/

Lukáš OVŠIAK

I.AM

17/

Erik PEŠKA

III.A

18/

Milan POVOLNÝ

III.A

19/

Martin STAROŇ

III.A

20/

Dominik URBAN

III.ME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 PEDAGOGICKÝ DOZOR

1/

Ing. Zuzana LOVÁSOVÁ

2/

Mgr. Adriana GUOTHOVÁ

3/

MOV Ján KOŠŤÁL

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2010/2011

17. 6. 2011 ODCHOD ŽIAKOV NA ODBORNÚ PRAX DO FRANCÚZSKA :

www.zsslm.sk/index.php

26. 3. 2011 - 1. 4.2011 PRACOVNÁ CESTA VO FRANCÚZSKU :

www.zsslm.sk/index.php

PREHLIADKA Le Mont -Saint - Michel / Hora Svätého Michaela / :

www.zsslm.sk/index.php

10. 10. 2010 NÁVRAT ZO ZAHRANIČNEJ ODBORNEJ PRAXE :

www.zsslm.sk/index.php

17.9..2010  ODCHOD NA  ODBORNÚ PRAX DO FRANCÚZSKA :

www.zsslm.sk/index.php

August 2010 NIE KAŽDÝ CEZ PRÁZDNINY PRÁZDNINOVAL - DOVOLENKOVAL

/ PRACOVNÁ CESTA DO FRANCÚZSKA / :

www.zsslm.sk/index.php

Školský rok 2009/2010

12.2.2010 NÁVŠTEVA Z FRANCÚZSKA :

www.zsslm.sk/index.php

Školský rok 2008/2009

19.6.2009 - 12.7.2009 LETNÁ ODBORNÁ PRAX :

www.zsslm.sk/index.php 

19.6.2009 - 12.7.2009 ODCHOD NA LETNÚ ODBORNÚ PRAX :

www.zsslm.sk/index.php 

26.2.2009 NÁVŠTEVA Z FRANCÚZSKA :

www.zsslm.sk/index.php

22.8.2008 - 19.9.2008 LETNÁ ODBORNÁ PRAX , STRETNUTIE 10000 MLADÝCH UČŇOV  www.zsslm.sk/index.php

 

autor: účastníci pracovnej stáže

Fotogaléria

letíme
Slováci
národ obrov
Eiffelovka
maličká
Eiffelovka
Eiffelovka
už sa k nej blížime
Eiffelovka
aké čudo
Eiffelovka
a už sme hore
Eiffelovka
a už sme hore
Eiffelovka
výhľad
Neduševná potrava
A je to tu
robota
A je to tu
robota
A je to tu
robota
Ford
Nie každý Ford je auto
Futuroscop
Futuroscop
architektúra
Futuroscop
architektúra
Futuroscop
pohľad zhora
Futuroscop
zábava
Futuroscop
oddych
Na pláži
Na lodi
k pevnosti Boyard
Na lodi
k pevnosti Boyard
Aby že-nám dobre bolo
Tour de France
predprogram
Tour de France
sprievodný program
Tour de France
Vpredu jazdci HTC. Je medzi ni
Tour de France?
To asi nie!
Tour de France
Diviaci na ulici.