EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

27. VI. 2014 POBYT FRANCÚZSKYCH ŽIAKOV NA NAŠEJ ŠKOLE.

V rámci dlhoročného priateľstva našej školy s francúzskymi školami poľnohospodárskeho zamerania navštívili nás na konci júna žiaci zo školy CFP La Futaie v mestečku Port Brillet.pod vedením dvoch pedagógov.

Počas ich pobytu na Liptove sme im ukázali poľnohospodárske družstvo vo Východnej, kde si prezreli syráreň, kravíny aj bylinkovú plantáž. Obdivovali aj miestny amfiteáter, kde sa od 3. do 6. júla bude konať jubilejný 60. ročník celoslovenského folklórneho festivalu s medzinárodnou účasťou. Ďalšie kroky viedli na rodinný salaš v Liptovskom Ondreji, kde pracuje náš absolvent Matej Šuchtár.

Naši francúzski priatelia obdivovali aj obec Vlkolínec, ktorá je už viac ako 20 rokov zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ďalšia odborná exkurzia bola v poľnohospodárskom družstve Ludrová, neďaleko Ružomberka, kde si okrem živočíšnej výroby prezreli aj bioplynovú stanicu.

Študentov privítali aj na farme v Ľubeli patriacej spoločnosti AGRO-RACIO, spol. s r. o. Farmou nás sprevádzal ďalší bývalý odchovanec našej školy Tomáš Močáry.

Cestou do Liptovského Mikuláša sa zastavili v dedinke Svätý Kríž, ktorá sa pýši dreveným artikulárnym kostolom, ktorý patrí medzi najväčšie drevené kostoly v Európe.

Francúzski poľnohospodári kládli na všetkých farmách množstvo otázok. Diskutovali aj o aktuálnej problematike zrušenia mliečnych kvót, ktoré má prísť v roku 2015 a ktorého sa obávajú nielen slovenskí, ale aj francúzski farmári.

Počas ich pobytu im poskytli tlmočnícke služby naše učiteľky anglického jazyka Ing. Zuzana LOVÁSOVÁ a Marianna HALUŠKOVÁ, korá je autorkou aj tohto príspevku, za čo jej patrí naše poďakovanie.

Poznámka :

Informácie o mieste sídla školy môžete získať tu :

www.port-brillet.mairie53.fr/

sk.wikipedia.org/wiki/Port-Brillet

Informácie o samotnej škole získate tu :

www.lafutaie.org/

Školský rok 2013/2014

14. VI. - 6. VII. 2013 ODBORNÁ STÁŽ VO FRANCÚZSKU V RÁMCI PROJEKTU LEONARDO DA VINCI - FROM CROP TO SHOP + 17 príspevkov obsaovo zameraných na kontakty s Francúzskom od školského roku 2008/2009 : www.polytechnika.sk/index.php

 

autor: M.H, T.H

Fotogaléria