EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

22. IV. 2013 REGIONÁLNE KOLO VIII. ROČNÍKA CELOSLOVENSKEJ SÚŤAŽE MLADÝ EURÓPAN

Zastúpenie Európskej komisie a 12 regionálnych informačných centier Europe Direct zorganizovali tento rok už ôsmy ročník celoslovenskej súťaže Mladý Európan. Súťaž je určená študentom 3. ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska.

Aj v tomto ročníku museli súťažiaci preukázať dobré znalosti z histórie, geografie, poznať osobností a významnejšie miesta Európskej únie. Hlavnou vedomostnou témou tohto ročníka boli práva občanov Európskej únie, aj vzhľadom na to, že tento rok je Európskym rokom občanov. Záštitu nad tohtoročnou súťažou prebral podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič.

Súťaže sa v prvom regionálnom kole mohlo zúčastniť maximálne10 trojčlenných družstiev. Naša škola sa dostala do tejto skupiny a tak súťažiaci z našej školy mohli absolvovať REGIONÁLNE KOLO VIII. ROČNÍKA SÚŤAŽE MLADÝ EURÓPAN, ktoré sa uskutočnilo 22. IV. 2013 v Malej zasadačke MÚ v Žiline.

Súťaž bola trojkolová – 1. kolo, 2. kolo a finále. Prvých dvoch kôl sa zúčastnilo každé zo 10 súťažných družstiev. Získané body za obe kolá sa každému družstvu sčítali. Do finále postúpili tri školy s najvyšším počtom bodov. Prvé kolo tvoril vedomostný test o reáliách EÚ z rôznych oblastí: história, geografia, politika a ekonomika s počtom 50 otázok. Žiaci mali na vypracovanie testu 20 minút. Druhé kolo bolo zamerané na zručnosť v stavaní puzzle s tematikou EÚ Hodnotiacim kritériom bol počet správne umiestnených dielov puzzle – skladačky v určenom časovom limite. Finálové tretie kolo určené pre tri školy s najvyšším počtom bodov a bolo zamerané na správne zodpovedanie otázok, doplnených obrázkami. Otázky mali rôznu bodovú hodnotu a boli z oblastí: osobnosti, dominanty, symboly členských krajín EÚ. Škola s najvyšším počtom bodov sa stala víťazom regionálneho kola Mladého Európana a postupuje na národné kolo, ktoré sa bude konať 17. V. 2013 v Nitre.

Aj keď sa naše družstvo, v zložení Martin JANEK III.ŠP, NIKOLA MEZOVSKÁ III.ŠP, Zuzana STAROŇOVÁ III.ŠP, neprebojovalo i do finálového kola, ich umiestnenie na V. MIESTE je veľmi pekné. Od postupu do finále ich delilo len niekoľko bodov. Neskrývanú radosť z tohto úspechu mal aj Mgr. Jozef ČONTOFALSKÝ, triedny profesor III.ŠP, ktorý bol so svojimi žiakmi na súťaži vo funkcii pedagogického dozoru.

Úspech je o to cennejší, že sme sa zo škôl regiónu Liptova umiestnili najlepšie.  / Hotelova akadémia ČS. Brigády, Liptovský Mikuláš  VIII. miesto, Spojená škola S. Viatora, Ružomberok IX. miesto a Obchodná akadémia Liptovský Mikuláš X. miesto /

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2008/2009

31. III. 2009  IV. ROČNÍK REGIONÁLNEHO KOLA SÚŤAŽE MLADÝ EURÓPAN : www.zsslm.sk/index.php

 

 

sac longchamp christian louboutin shoes louis vuitton outlet

autor: T.H

Fotogaléria

Účastníci súťaže s pedagogickým dozorom.

Prílohy

.pdfVýsledky regionálneho kola.