EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

WORKSHOP: AKO ČÍTAŤ A PÍSAŤ (NIELEN) NOVINY

     Koordinačný tím programu Mladí reportéri pre životné prostredie a Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj usporiadali dňa 12. októbra 2011 na Gymnáziu M.M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši workshop s názvom Ako čítať a písať (nielen) noviny.

     Workshop bol vhodný pre nových účastníkov, rovnako ako aj pre tých, ktorí už absolvovali workshopy Mladých reportérov v minulom školskom roku. Spomínaného worshopu sa ako "nováčikovia" zúčastnili aj dve žiačky našej školy z odboru Technológia ochrany a tvorby životného prostredia - Lucka Kašková a Zuzanka Užíková z triedy II. ŽP.

     Dievčatá na úvod čakala zoznamovacia hra, neskôr sa prostredníctvom prednášky dozvedeli, čo je kritické myslenie, stereotypy a manipulačné techniky v médiách, reklamné triky, ako vytvárať mediálne obsahy, ktoré informácie sú pre verejnosť dôležité, porušenie novinárskej etiky, aký by mal byť novinár + príklady z praxe, ako súvisí žurnalistika s ochranou životného prostredia a environmnetálne témy v našom okolí.

    Po vyčerpávajúcich informáciách zažili dievčatá na vlastnej koži tlačovú konferenciu na environmentálnu tému a vytvorili si vlastný projekt.

     ... a ako to celé dopadlo nám napísala Zuzanka :-)

"Spolu s mojou spolužiačkou Luckou sme sa zúčastnili workshopu zameraného na písanie a tvorenie článkov o životnom prostredí, kde sme nadobudli veľa nových vedomostí. Hrali sme zaujímavé hry, v ktorých sme sa predstavovali, ale vyskúšali sme si aj prácu novinárov. Konkrétne sa táto hra volala ,,Tlačová konferencia". Bola veľmi zaujímavá a podľa nej sme mali vypracovať za hodinu a pol tlačovú správu. Novinárka Zuzka, ktorá mala celý workshop na starosti nám spolu so svojím kolegom Kubom vysvetlili, v čom boli chyby a takisto nám aj odpovedali na všetky naše otázky. Boli k nám prívetiví, dokonca nám aj zakázali sa hlásiť, čo sa nám páčilo ;) Vysvetlili to tým, že novinári majú skákať do reči, majú byť dotieraví a majú mať odvahu ísť do všetkého.:)"

     

 

autor: M.T.