EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

7.X. 2011: BIOJARMOK - TRENČÍN

      7. október 2011 - piatok - silný vietor, dážď a veľká zima, ale nás nepriaznivé počasie  neodradilo v takmer mesiac plánovanej akcii.

     Štvrtáci z odboru Technológia ochrany a tvorby životného prostredia merali 2,5 - hodinovú cestu vlakom, aby navštívili mesto Trenčín, kde sa konal 2. ročník Trenčianskeho BIO jarmoku. 

     Trenčiansky BIO jarmok napriek upršanému počasiu pritiahol veľa návštevníkov 

     Slovenská BIO produkcia pre domáci trh (nehovoríme o biosene či bio produkcii na vývoz ako sú obilie a jahňatá) je pomerne malá, preto príležitosť prezentovať sa dostali aj BIO výrobcovia z Moravy. 

     Na BIO jarmoku sa prezentovali aj rodinné farmy z okolia a producenti tradičných výrobkov z regiónu Biele/Bílé Karpaty, ktorých výrobky sú nositeľmi ochrannej známky Tradície Bielych Karpát. Odovzdané boli certifikáty novým držiteľom regionálnej ochrannej známky.

    Súčasťou sprievodného programu BIO jarmoku bol aj kultúrny program na pódiu (Kluci od vedle, tanečná skupina ISHTAR a Aurelius Q) a eko-osvetové aktivity: info-stánok o kompostovaní Priateľov Zeme – SPZ, vyhlasovanie výsledkov súťaže Miss kompost 2011, poradňa prírodných záhrad a cyklo-stánok s eko tombolou, do ktorej sa mohli zapojiť len tí, čo sa na BIO jarmok priviezli na bicykli. Množstvo materiálov o ekologickom poľnohospodárstve ponúklo Informačné centrum pre rozvoj moravských kopaníc zo Starého Hrozenkova. 

     V stánku Centra environmentálnych aktivít Trenčín sme si mohli pozrieť fotografie revitalizovanej ZátOKy pOKoja (časť nábrežia pod cestným mostom, vedľa atletického oválu) a podpísať petíciu za zachovanie súčasného trasovania hrádze (neposúvať ju až k vode, ako to plánuje Štúdia centrálnej mestskej zóny) a územia od hrádze k rieke medzi cestným a železničným mostom ako verejného priestoru prírodného charakteru (tu je plánovaná bytová výstavba).

   Najväčším lákadlom BIO jarmoku boli bezplatné ochutnávky vo väčšine stánkov. Ochutnávali smenapr. biochlieb, biovíno, bio ovčie syry, šalát zo špaldovej tarhone, bio čaj Sonnentor, bio džem Bioláda, drienkový med, kozí jogurt, sušené ovocie... Hitom jarmoku bol v daždivom počasí kotlíkový hovädzí guláš, dovarený priamo na jarmoku na otvorenom ohni. 

     I napriek dažďu sa nám na BIO jarmoku veľmi páčilo a priniesli sme si odtiaľ veľa zážitkov, veľa zaujímavých propagačných letákov a plagátikov, ktoré nám v škole poslúžia ako vhodný učebný materiál. Odbornú exkurziu sme spojili aj s návštevou Trenčianskeho hradu a tesne pred odchodom sme ešte "utekali" mestom, aby sme si uctili pamiatku zosnulého hokejistu Pavla Demitru a na jeho počesť sme zapálili pred zimným štadiónom štyri sviečky. Bohatá fotodokumentácia, aj keď z uzimeného a upršaného dňa, ale o to viac vrytá v našich srdiach a spomienkach sa nachádza vo fotogalérii tohto príspevku. 

 

 

 

autor: M.T.

Fotogaléria