EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

CELO-SLOVENSKÝ PRIESKUM NÁZOROV ŠTUDENTOV

    Občianske združenie Nám záleží! nás požiadalo o spoluprácu pri organizovaní CELO-SLOVENSKÉHO PRIESKUMU názorov študentov, ktorého cieľom je získať odpovede na otázky týkajúce sa vzťahu našej mládeže k životnému prostrediu.

     Občianske združenie chce do prieskumu zapojiť čo najväčší možný počet mladých chlapcov a dievčat z celého Slovenska, čím by jeho výsledkom dalo aj patričnú váhu. Ich zámerom je, aby čo najväčší možný počet študentov vyjadril v prieskume svoj vlastný názor a postoj k danej téme a tak im bolo umožnené získať celkový a pravdivý obraz o vzťahu nastupujúcej generácie mladých ľudí k nášmu životnému prostrediu.

     Ide o kratučký dotazník, ktorý bude obsahovať celkovo 5 otázok zameraných na problematiku nakladania s PET fľašami, používanie recyklovaného kancelárskeho papiera a jednorazových nákupných tašiek, či využívanie hromadnej dopravy, alebo organizovanie ohňostrojov pri rôznych oslavách.

     Tlač dotazníkov a ich samotné spracovanie si vyžaduje nielen množstvo času, ale i značné finančné prostriedky, ktorými i napriek veľkému úsiliu združenie Nám záleží! nedisponuje ešte stále dostatočným množstvom. Chýbajúce finančné prostriedky sa preto rozhodli zabezpečiť prostredníctvom predaja EKO-pera vyrobeného z bieleho recyklovaného papiera, ktorý je ideálnym nástrojom pre "zelenú eko-komunikáciu". Cenu tohto pera združenie stanovilo na 0,35 eura, tak by finančnými prostriedkami z jeho predaja zabezpečili výrobu a tlač dotazníkov a taktiež ich samotné vyhodnotenie. Študentov chcú motivovať, aby sa do prieskumu zapojili nielen tým, že si kúpu EKO-pera môžu zvýšiť svoje environmenálne povedomie a tak do istej miery prispieť k ochrane nášho životného prostredia, ale i tým že po vyhodnotení všetkých dotazníkov prebehne žrebovanie v ktorom jeden zo zapojených respondentov môže vyhrať kvalitný EKO-mininotebook od spoločnosti Sony Vaio a navyše pre celú svoju triedu získať 500,0 eur bonus, ktorý môže byť použitý na akýkoľvek účel, ktorý si študenti sami zvolia (napr. na stužkovú slávnosť, koncoročný výlet, lyžiarsky výcvik, exkurziu do prírody a pod.).

     Toto našich študentov veľmi motivovalo a čo ma milo prekvapilo je, že EKO-perá sa rozhodli zakúpiť si takmer všetci žiaci našej školy a tiež takmer všetci učitelia, aj keď práve oni nie sú cieľovou skupinou vyplňovania dotazníka. Túto "akciu" sme sa rozhodli podporiť takmer všetci. Veľká česť! 

     EKO-perá spolu s dotazníkmi nám budú do školy distribuované v priebehu prvej polovice novembra a všetci sa už na ne veľmi tešíme! 

autor: M.T.