EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

25. MÁJ: ENVIRONMENTÁLNA VÝCHOVA - MATERSKÁ ŠKOLA, PALÚDZKA

     Dňa 25. mája 2011 žiaci z III. ŽP navštívili v rámci odborného predmetu "prax" Materskú školu v Palúdzkej, aby pomohli pani učiteľkám pri organizovaní environmentálnej olympiády, ktorej sa zúčastnili štyri materské školy z Liptovského Mikuláša.

     Detičky boli rozdelené do štyroch družstiev a ich úlohou bolo prejsť spolu so svojimi pani učiteľkami 7 environmentálnych stanovíšť, kde uz boli pripravené "naše" tretiačky, aby dohliadali na celý priebeh "akcie", stopovali čas a výsledky zapisovali do pripravených tabuliek.

     Pri prvom stanovišti bola Katka Filipeková, ktorá dohliadala na to, aby detičky vytlačili hore kopcom fitloptu, následnu ju spustili dole ďalšiemu dieťatku z družstva, otočili sa, šmykli sa na šmýkačke, zdolali preliezku a dobehli do cieľa späť ku Katke, ktorá merala celému družstvu čas.

     Pri druhom stanovišti Peťka Hellebrandtová vytvorila pre deti "lesík", kam rozsypala gaštany, žalude a šišky a úlohou detičiek bolo ich po "lesíku" pozbierať a vytriediť ich do slamených košíkov. Peťka jednotlivých družstvám merala čas, za ktorý danú úlohu zvládli.

     Pri treťom stanovišti bola Peťka Vidholdová, ktorá povešala po strome kruhy s hádankami a jednotlivé družstvá mali za pomoci pani učiteliek hádanky hádať.

     Štvrté stanovište patrilo Julke Surmovej, ktorá mala pre detičky pripravené "jazierko", kde boli hodené rybky a rôzne smeti. Úlohou detí boli rybky nechať v jazierku a pozbierať všetky smeti a vyseparovať ich do separačných nádob, ktoré mala uz "naša" Julka pripravené pri "jazierku". Julka všetkých štyrom družstvám stopovala čas.

     Pri piatom stanovišti bola Ivka Filipeková, ktorá dohliadala na to, aby detičky správne postavili z puzzle kvietok a strom a na základe pripravených kartičiek deti správne vybrali, ktoré zvieratká patria do lesa a ktoré nie.

     Šieste stanovište patrilo Romanke Lehotskej, ktorá mala pre deti pripravenú vaničku s penovými guličkami, kde boli ukryté zdravé potraviny - jablká a pomaranče a sladkosti - lízatká a cukríky. Úlohou detí bolo so zaviazanými očami z vaničky vyloviť zdravé potraviny a dať ich do nádoby, ktorú už mala pre nich Romanka pripravenú a samozrejme každému družstvu sa meral čas.

     Posledné - siedme stanovište patrilo "našim" prváčkam - Luckej Kaškovej a Nike Gerzaničovej. Ich úlohou bolo dohliadať na to, aby detičky z jednotlivých družstiev naplnili vodou pripravený valec, v ktorom sa nachádzala loptička s indíciou, na základe ktorej potom detičky hádali, ktorý kvietok sa nachádza ich v záhradke.

     Všetky štyri družstvá si svoje úlohy splnili, ako i naše šikovné dievčatá. Detičky dostali environmentálne diplomy a niečo zdravé pod zúbok a naprázdno sme neostali ani my. Všetky pani učiteľky z materských škôlok nás pochválili za našu prácu a pani učiteľky z materskej školy Palúdzka nás uhostili sladkosťami a čajíkom, za čo im veľmi pekne ďakujeme a samozrejme sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s nimi.

     Fotografie z detskej environmentálnej olympiády v MŠ Palúdzka prikladám do fotogalérie tohto príspevku.

autor: M.T.

Fotogaléria