EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

10.VI.2010 : DEŇ POĽA

Dňa 10. júna 2010 sa na poľnom letisku pri obci Liptovský Ondrej , uskutočnil už 16. ročník akcie DEŇ POĽA, ktorý je  zameraný na zber a úpravu krmovín, ktorého sa zúčastnili  študenti I.A.

Ani tento rok na tomto podujatí nemohli chýbať firmy, ktoré sa zaoberajú priamou výrobou strojov a zariadení na zber a úpravu krmovín a firmy, ktoré zabezpečujú predaj a servis tejto techniky.

V našom príspevku predstavíme jednu z nich – firmu EMATECH s.r.o. , Radošina,ktorá sa zaoberá predajom poľnohospodárskej techniky od roku 1992 . Firma je napríklad od  roku 1994 výhradným dovozcom nemeckých traktorov značky DEUTZ-FAHR.  Práve traktory tejto značky boli súčasťou kompletných liniek na zber a úpravu krmovín v 7 pracovných kombináciách.

Prvou predstavenou kombináciou bol traktor DEUTZ-FAHR Agrofarm 430 s diskovou kosou DEUTZ-FAHR DiscMaster 432. Traktor je vybavený 4 valcovým motorom DEUTZ s výkonom 110 koní (podľa normy ECE R24) .

Disková kosa so záberom 3,2 m a s hmotnosťou 625 kg, pozostáva s celkovo 8 protibežných žacích kotúčov. Každý kotúč má po tri nože.

Druhou kombináciou bol traktor DEUTZ-FAHR Agrofarm 430 s nemeckým mulčovačom MUTHING MU L/S 250. Mulčovač s výkyvným ramenom má pracovný záber 2,5 m a je vyrobený z vysokokvalitnej jemnozrennej ocele .

Treťou kombináciou bol manipulátor MERLO Multifarmer 30.6 Cl s obracačom DEUTZ-FAHR CondiMaster 5221. Manipulátor MERLO Multifarmer predstavuje univerzálny stroj spájajúci dva stroje v jednom: teleskopický manipulátor a poľnohospodársky traktor. Tento typ má výložník s výškou zdvihu 6 metrov s nosnosťou  3 tony. Pod kapotou je pozdĺžne uložený 120 koňový, 4 vlacový motor DEUTZ. Manipulátor je okrem iného vybavený zadným trojbodový závesom s nosnosťou 4,3 tony a zadným vývodovým hriadeľom s otáčkami 540/1000 .

Okrem toho bol ešte tento manipulátor na ramene výložníka vybavený drapákom na guľaté balíky.

Nesený obracač DEUTZ-FAHR CondiMaster 5221 má pracovný záber 5,2 m. Pozostáva zo 4 rotorov, na ktorých je 6 ramien.

Štvrtou kombináciou bol traktor DEUTZ-FAHR Agroplus so zhrňovačom DEUTZ-FAHR SwatMaster 4221. Traktor je vybavený trojvalcovým motorom s výkonom 82 koní podľa normy ECE R24. Nesený zhrňovač SwatMaster 4221 je zložený z jedného rotora s 10 ramenami, z ktorých každé má po 3 prsty. Pracovný záber stroja je 4,2 m.

Piatou kombináciou bol traktor DEUTZ-FAHR Agrofarm 430 s lisom DEUTZ-FAHR FixMaster 235. Tento lis s pevnou lisovacou komorou na guľaté balíky lisuje balíky s priemerom 1,25 m. Lis je ďalej vybavený s celkovo 23 nožmi.

Šiestou kombináciou bol manipulátor MERLO Multifarmer 30.6 Cl s írskou baličkou TANCO Autowrap 1300 EH. Balička obaľuje balíky do priemeru 150 cm a do hmotnosti 1000 kg, ktoré sú jednoducho naložené na 2 proti sebe sa otáčajúce valce.

Siedmou kombináciou bol traktor DEUTZ-FAHR Agrotron X720 s korbou ANNABURGER SchubFix HTS 33.16. Traktor Agrotron X má pod kapotou 7 litrový 6 valec DEUTZ so vstrekovaním CommonRail. Výkon stroja je 270 koní podľa normy ECE R24.

Za traktorom Agrotron X720 bola zapojená korba ANNABURGER SchubFix s celkovým objemom 33 m3. Tento príves využíva na vyprázdňovanie výtlačný štít s elektronickým riadením rýchlosti, ktorý je vysúvaný vo vodorovnej rovine centrálne uloženým dvojčinným hydraulickým piestom.

Mrzí nás, že nie niektoré fotografie urobené na Dni poľa, sú kvôli technickým problémom s fotoaparátom, takej zlej kvality, že sa nedaj na našej www stránke zverejniť. Týka sa to aj firmy Ematech. Kto má však záujem o podrobnejšiu charakteristiku uvedených 7 kombinácii kompletných liniek na zber a úpravu krmovín, získa ich na :www.ematech.sk/novinky/de%C5%88-po%C4%BEa-liptovsk%C3%BD-ondrej.html

 

 

 

autor: T.H

Fotogaléria

Martin STAROŇ I.A
Martin STAROŇ a Michal MIKULA I.A