EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

Súťaž mladých bonitérov v Paríži CJAJ

 Súťaž mladých bonitérov v Paríži CJAJ

Aj tento rok sa naši žiaci, III.A triedy odboru agropodnikanie – agroturistika, zúčastnili medzinárodnej súťaže v bonitácii hovädzieho dobytka v Paríži. Naša cesta začala vlakom z Liptovského Mikuláša do Bratislavy, autobusom do Viedne a z Viedne sme cestovali spolu so žiakmi Strednej vinárskej školy z Modry lietadlom do Paríža. 
Druhý deň začal v znamení sladkých francúzskych raňajok skoro ráno. Po raňajkách sme mali chvíľu času, ktorú sme využili na krátku prehliadku Paríža. Po nej sme sa dostavili na výstavu, pozreli sme si krásne kusy dobytka rôznych plemien. Podvečer sme mali prípravu s francúzskym bonitérom pred samotnou súťažou. Večer nadišiel čas Európskeho bufetu, kde všetci súťažiaci z mnohých európskych štátov spolu pripravili stolíky so špecialitami zo svojich krajín. Bol to úžasný zážitok takto reprezentovať našu krajinu a ako hrdí slováci sme ponúkali tradičné syrové nite, oštiepky, ktoré sprevádzali nátierky, klobásky, salámy a chlebík. 
Tretí deň sme sa posilnili raňajkami a vyrazili sme do boja za čo najlepším umiestnením.  Po dostavení sa na výstavisko sme dostali hárky, vesty a posledné pokyny a pustili sme sa do hodnotenia.  Hodnotili sme 2 ks  mliečneho typu Primholstein a 2 ks mäsového typu Charolaise. Súťaž trvala hodinu, takže do vyhodnotenia súťaže nám ostalo dosť času na pozretie celej výstavy, veľtrhu. Bol to veľmi veľký komplex sektorov, kde ste mohli vidieť rôzne ukážkové zvieratá, ochutnať rôzne špeciality sveta a zakúpiť si rôzne ručne robené suveníry. Večer bolo vyhodnotenie súťaže za prítomnosti francúzskeho ministra poľnohospodárstva, člena výboru pre Erasmus, riaditeľ pretekov a za prítomnosti všetkých súťažiacich a ich pedagógov. Naši žiaci sa umiestnili nasledovne: 
Alexandra Droppová 34 miesto
Maximilián Tomeček 57 miesto.

 

Posledný deň sme sa vrátili úspešne domov, plní super skvelých zážitkov, spomienok, skúseností a nových poznatkov. Veľmi ďakujeme, že nám škola umožňuje zažiť niečo takéto.

autor: Z.L.

Prílohy

.jpegObrázok 1
.jpegObrázok 2
.jpegObrázok 3
.jpegObrázok 4
.jpegObrázok 5
.jpegObrázok 6