EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

HALLOWEEN NA NAŠEJ ŠKOLE

Prvá akcia novej ŽIACKEJ ŠKOLSKEJ RADY

Aj keď Halloween je sviatok oslavovaný ráno 31. októbra a oslavujú ho predovšetkým dospelí oblečení v kostýmoch, ktorí navštevujú susedov a pýtajú sladkosti, naša nová ŽIACKA ŠKOLSKÁ RADA sa rozhodla že prvú akciu, ktorú v novom zložení zorganizuje bude I. ROČNÍK HALLOWEENU na našej škole 3.X.2008. Takto sme sa „dodatočne“ pripojili k oslavám hlavne vo východnom svete, najmä v USA, Portoriku, Írsku, Spojenom kráľovstve, Kanade, ako aj v Austrálii a na Novom Zélande. Halloween má pôvod v Írsku a jeho súčasný názov je skratka z anglického Halloweenen (doslovný preklad: predvečer všetkých svätých). Halloween je pôvodne pohanský (keltský) sviatok Samhain - pohanský nový rok (koniec pohanského roku). Možno sa stretnúť aj s názvom predvečer sviatku všetkých svätých. Pravdepodobne má väzbu aj na kresťanský sviatok všetkých svätých.
Tradičnými znakmi Halloweenu sú tekvice, špeciálne vyrezané a vo vnútri je sviečka, ďalej čarodejnice, duchovia, čierne psy, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená ružová.
Takto chápaný Halloween sa objavil prvýkrát na našej škole v plnej paráde. Nechýbala široká paleta najrozmanitejších strašidelných kostýmov, ukážka „ľudovej tvorivosti „ vo vyrezávaní tekvíc . Súčasťou osláv sviatku boli aj súťaže ako napríklad kto ma najkrajšiu masku potom tam sútažili všetky triedy kto vyrobí najkrajšiu halloweensku tekvicu neskôr si študenti zasúťažili aj v pití koly cez slamku, keďže sme nezabudli ani na učiteľov bola tam špeciálna úloha a to ,,stoličkový tanec,, úlohou bolo tancovanie do kruhu okolo stoličiek ktorých bolo vždy o jedu menej ako učiteľov , bola to asi najlepšia súťaž na ktorej za zabávali učitelia ale aj študenti, neskôr sa robilo žrebovanie tomboly a nakoniec sa vyhlásili najkrajšie tekvice , vyhrala to 4.ŠP.
Hlavnú zásluhu na zorganizovaní tejto akcie mali títo študenti : Michal HALŽA 3.ME, Martin HÚSKA 4.ŽP, Martina POKORNÁ 1.ŠP, Petra MESÁROŠOVÁ 3.ŽP, Aneta KRÁLIKOVÁ 2.ŠP, Zuzana JOBOVÁ 4.ŽP a Petronela MAJERČÍKOVÁ 4.ŽP, POVOLNÝ 1.A. Ostáva dúfať, že takýchto vydarených akcií zorganizuje nová ŽIACKA ŠKOLSKÁ RADA čo najviac a tým spestrí mimoškolský život na našej škole.

autor:

Fotogaléria