EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

"VOZOVÝ PARK" PRE ŠTUDIJNÝ ODBOR CHOV KONÍ A JAZDECTVO SA ROZŠÍRIL O NOVÉ PRÍRASTKY

Snaha vedenia školy o ďalšie skvalitnenie materiálnej základne pre vyučovanie predmetu prax v študijnom odbore agropodnikanie so zameraním na chov koní a jazdectvo bola nadmieru úspešná Vedeniu školy sa v rámci spolupráce s PD Smrečany a Národným žrebčínom Topoľčianky podarilo rozšíriť počty koní pre praktické vyučovanie o tri kobyly, ktoré sa volajú Aida, Molly, Taura. Aj keď ide o staršie zvieratá, svojim kľudným temperamentom sú veľmi vhodné pre potreby vyučovania jazdy na koni. Hlavné slovo pri ich zajazdievaní v novom prostredí, lebo viac rokov boli využívané ako kobyly matky, majú žiaci I.A študijného odboru agropodnikanie so zameraním na chov koní a jazdectvo a preto sme ich oslovili, aké majú z nového prírastku do „vozového parku „ pocity a skúsenosti.

Helena ČERŇAVOVÁ I.A

Keď sa ma ľudia pýtajú na štúdium na tejto škole, snažím sa odpovedať tak, aby ma pochopili, lebo nie všetci milujú kone, tak ako ja. Viem, že niektorí z nich sa boja čo i len priblížiť k nim. No to je ich vec. Naše koníky im vždy opisujem také, aké naozaj sú ! NÁDHERNÉ, PRÍTULNÉ, SKVELE SA NA NICH JAZDÍ....Od začiatku štúdia nás sprevádzajú koníky Jarka, Luna, Kapák. Jarka je ako neriadená strela, Lunka je náš maznáčik a Kapák je troška viac lenivý, ako je to únosné. Nedávno k nám priviezli ďalšie tri kobylky. Sú to Moly, Aida a Taura. Sú to nádherné kobyly s ešte nádhernejším klusom, sú primerane temperamentné a napriek svojmu veku hravé.

Júlia DZEDZINOVÁ I.A

Aida – môj prvý dojem k nej je veľmi dobrý. Kobylka je síce trocha bojazlivá, ale to nie je žiadna veľká chyba. Má peknú stavbu tela, chody má plynulé aj napriek tomu, že je vysoká. V stáde nekonfliktná, mierne dominantná.

Taura – kobylka je dosť „akčná“ a preto temperamentnejšia ako Aida. V sedle veľmi príjemná. Stavba tela mohutnejšia. Je veľmi milá a rada má spoločnosť ľudí.

Molly – veľmi pekná, nekonfliktná, vysoká, štíhla. Plynulejšie chody ako má Aida, no je temperamentnejšia. Nie je dominantná aj napriek temperamentu pohodová. Pri jazdení sa zaujíma o jazdca a okolie si moc nevšíma. Nebojí sa, rada skúma prostredie v ktorom sa práve nachádza. Jej temperament však vyžaduje skúsenejšieho jazdca, lebo niekedy má svoje muchy a nedá sa predpokladať čo spraví. Na holeň reaguje pomenej, dokáže sa podsadiť. Napriek temperamentu nie je agresívna pri uzdení a sedlaní.

Všetky tri nekopú, nehryzú, v stáde sa držia oddelene, ale po čase si zvyknú. Na to, ako dlho nejazdili ich obdivujem, že nič nevyviedli pri prvom zajazďovaní. Pamätajú si pár vecí a určite nebude dlho trvať, kým sa dostanú do primeranej jazdeckej formy, tak aby znova „naskočili do sedla“ Verím, že z nich budú dobré jazdecké kone hlavne pre jazdeckých začiatočníkov.

Emília BENIKOVSKÁ I.A

Tri nové kone sú krásne kobylky, ktoré ako som sa dozvedela, boli dlhšiu dobu využívané na získavanie potomstva, čiže boli to len matky. Postupné zvykanie na nás a nové prostredie im nerobí problém. Pomaly začíname na nich jazdiť a budeme chodiť aj na vychádzky so starými koňmi. Moje tri spolužiačky si ich „privlastnili“, ale nie je problém aby si na nich zajazdili aj ostatní z triedy. Všetky tri im venujú maximálnu starostlivosť a pozornosť. Spolužiačka Melisa si so Taurou padli doslova do oka. Sú naozaj ako jeden. Ako som si všimla Melisa ju má veľmi rada a za to sa jej Taura odvďačuje svojim konským spôsobom. Podobný vzťah má aj Simona s jej kobylkou Aidou. No a nesmiem zabudnúť na najvyššiu kobylku Molly o ktorú sa stará, takým istým spôsobom ako o predchádzajúce kone , spolužiačka Katarína. Všetky tri kobylky sú ako šťastie, ktoré sme hľadali. Ich príchodom k starým koňom nám síce pribudlo aj roboty okolo nich, aj s nimi samotnými. Pre nás, ktorí máme radi kone, však to nie je robota, ale zábava, ktorá nás nikdy neomrzí.

Frederika ŠIMOVÁ I.A

Nové kobylky sú naozaj krásne. Sami o sebe vypadajú dosť mohutné a na svoj vek majú aj dosť energie. Zatiaľ som sa s nimi nemala možnosť detailnejšie zoznámiť, lebo ostávam verná svojej starej kobylke Jarke.

Simona TVARUŽKOVÁ I.A

Všetky tri nové kobylky mi padli do oka, aj keď pôvodne malo ísť kone plemena Lipican, ktoré je považované za kráľa koní alebo koňa kráľov. Táto zmena však vôbec neovplyvnila môj pohľad na ne, lebo sa mi zapáčili možno viac, ako keby patrili do plemena Lipican. Možno je to aj tým, že sa starám o Aidu, ktorá vyzerá inteligentná a šikovná.

Melisa ŠVIHLOVÁ I.A

Taura – sympatická, temperamentná kobylka, „prefíkaná“ , šikovná a akčná. Aida – kľudná, šikovná a Molly – zvedavá, až často kvôli zvedavosti nepokojná.

Simona GREGORCOVÁ I.A

Nové kone sú krásne. Starajú sa síce o ne spolužiačky, ale aj ja som mala možnosť prísť s nimi do kontaktu hlavne pri čistení. A práve pri čistení Molly som zaregistrovala, že aj keď sú na pohľad kľudné, občas dajú o sebe vedieť. Molly sa dala bez problémov čistiť, ale po nečakanom hluku sa troška splašila. Toto však nemalo dlhú trvácnosť a vzápätí sa upokojila a dala sa bez problémov dočistiť. Po dočistení išli ju spolužiaci rozjazdiť, kde sa správala tak, ako sa na dobrého koňa patrí. Po dojazdení sme ju so spolužiačkou Milkou znova zobrali do parády a už žiadny problém nebol.

Tomáš MAZÚR I.A

Taura – na môj vkus troška viac temperamentná, prefíkaná a krásna ako jej opatrovateľka Melisa, Aida – síce prefíkaná, ale kľudnejšia ako Taura, čistotná, tak ako jej opatrovateľka Simona, Molly – ešte som na nej nejazdil, tak sa radšej k nej nebudem vyjadrovať. Síce nie sú to lipicany, ale myslím, že ich príchod bude len prínosom pre lepšie vyučovanie praxe.

Na záver ešte príspevok predsedu ŽŠR, ktorý okrem pohľadu na nové kone, uviedol aj svoje dôvody prečo prišiel študovať na našu školu.

Pavol KOVÁCS I.A

Štúdium na SOŠ polytechnickej v študijnom odbore agropodnikanie – chov koní a jazdectvo som si zvolil z viacerých dôvodov. Pochádzam z rodiny, kde je poľnohospodárstvo „doma“ a tak mám k nemu blízko od útleho veku. Mojim cieľom , po ukončení tejto školy, je študovať na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a preto som bol milo prekvapený, že študijný odbor nie je úzko zameraný len na chov koní a jazdectvo, ktorý samozrejme v štruktúre predmetov učebného plánu prevláda. Z nových koní mám samozrejme radosť i ja, ale pre mňa je stále najlepším koňom, kôň zo starej gardy – valach Kapak.

Ďakujeme žiakom I.A , že sa s nami podelili o svoje hodnotenia nových koní a veríme spolu s nimii, že budú výrazným prínosom pre potreby praktického vyučovania všetkých ročníkov študijného odboru agropodnikanie so zameraním na chov koní a jazdectvo.

 SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2013/2014

30. I. 2014 PROPAGÁCIA ODBORU V RÁMCI DOD :

www.polytechnika.sk/index.php

14. I. 2014 DOBRÝ KONIAR SI VIE SÁM SEDLO AJ POSTROJ OPRAVIŤ + ďalšie príspevky za školský rok 2013/2014, ktoré sa týkajú študijného odboru chov koní a jazdectvo :

www.polytechnika.sk/index.php

 

 

autor: T.H, J.H

Fotogaléria

KRÁSNE KONE A ICH PEKNÉ OPATROVATEĽKY Z I.A
Môže to byť aj naopak. PEKNÉ K
MOLLY a Júlia DZEDZINOVÁ I.A
AIDA a Simona TVARUŽKOVÁ I.A
TAURA a Melisa ŠVIHLOVÁ I.A
S koníkmi sa dali odfotiť aj ďalšie žiačky I.A
Katarína PETERCOVÁ I.A
Helena ČERŇAVOVÁ I.A
O chov koní a jazdectvo prejavili záujem aj žiaci
z iných odborov. Jednou z nich
Barbora AMBRÓZYOVÁ I.P svoju lásku ku koňom
prejavuje aj svojimi krásnymi
Aklimatizácia v nových chovateľských podmienkach
je zatiaľ bezproblémová.