“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire
Zoznam alergénov
1. obilniny obsahujúce lepok (t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich
2. kôrovce a výrobky z nich
3. vajcia a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. jadrá podzemnice olejnej (arašidy) a výrobky z nich
6. sójové bôby a výrobky z nich
7. mlieko a výrobky z neho
8. orechy, t. j. mandle (Amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), pekanové orechy [Carya illinoiesis(Wangenh). K. Koch], para orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich
9. zeler a výrobky z nich
10. horčica a výrobky z nej
11. sezamové semená a výrobky z nich
12. SO2 a siričitany o koncentrácii viac ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l vyjadrenej ako SO2
13. vlčí bôb (lupina) a výrobky z nich
14. mäkkýše a výrobky z nich
autor: GŠ