EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

13. VI. 2012 TVORIVÉ DIELNE DRUHÝKRÁT - DRÔTOVANIE

13. VI. 2012 absolvovala III.A, v rámci predmetu prax, ďalšiu tvorivú dielňu v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Čierny Orol.

Táto tvorivá dielňa bola zameraná na drôtovanie, ktoré v minulosti patrilo k základným drotárskym opravárenským technikám, pri ktorých sa drôtom opletali do sietí hlinené nádoby i poškodené hospodárske náčinie z iných materiálov, najčastejšie zo slamy, skla, dreva.

Drôtovanie keramického riadu patrilo k základným drotárskym technikám, z ktorých sa remeslo vyvinulo. Išlo o opravy poškodených, prasknutých , rozbitých, ale aj nových hlinených nádob, neskôr aj kameniny, porcelánu a skla. Najprv poškodenú nádobu, ak bolo treba drotár pozliepal hustým škrobovým lepidlom, alebo striedkou rozžutého chleba. Drôtovanie sa robilo niekoľkými spôsobmi, podľa techniky pletenia a tvaru ôk. Na keramiku sa používal mäkký žíhaný čierny drôt, na jemnejšie materiály medený alebo mosadzný. Zvláštnou technikou bolo drôtovanie fajok z porcelánu a morskej peny, ktoré prebrali drotári z textilnej techniky šitej čipky.

V súčasnosti je drôtovanie orientované na výrobu umeleckých a úžitkových predmetov rôzneho využitia, lebo drôt je skvelý materiál. Je ohybný, tvárny no zároveň pevný, čo umožňuje tvorbu nielen unikátnych a originálnych  šperkoch s prepracovanými detailmi a filigránovými ozdobami ale aj na výrobu rôznych dekoratívnych a úžitkových predmetov. Dajú sa z neho vytvoriť nie len odrôtované nádoby, ale aj trojrozmerné sochy. 

Zaradenie tvorivých dielni do predmetu prax v študijnom odbore agropodnikanie so zameraním na agroturistiku dáva možnosť ukázať a naučiť žiakov základom tradičných ľudových remesiel, ktoré môžu využiť aj pri svojom eventuálnom podnikaní v agroturistike. / v tomto prípade to môže byť výroba vlastných originálnych suvenírov pre svojich ubytovaných hostí /. O tom, že táto technika ich zaujala svedčia aj ich výrobky.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2011/2012

30. V. 2012 TVORIVÁ DIELŇA - PLSTNATENIE VLNY :

www.zsslm.sk/index.php

autor: T.H A.H

Fotogaléria

FANTÁZII, TVORIVOSTI, PREJAVENIU ZRUČNOSTI
NIČ NEBRÁNI. ŽIACI III.A Micha
Martin GREGOR III.A
Jana GAZDOVÁ III.A
JEDEN Z VÝSLEDKOV TVORIVEJ AKTIVITY
Výrobok Michala MACÁKA III.A